Un passeig per la història de Mataró
Mataró va néixer cap a l’any 80 aC, quan es va fundar la ciutat romana d’Iluro. Es va edificar sobre un petita elevació a la plana litoral, on avui dia trobem el nucli antic de la ciutat. Iluro va arribar a ser una de les ciutats més importants de la Catalunya romana fins que al segle III dC l’Imperi romà va entrar en decadència i pràcticament la va abandonar.
No és fins al 801 que es torna a trobar documentada l’existència de Mataró, sota el topònim d’Alarona. Era un petit nucli poblacional que més endavant es va anomenar Civitas Fractai i que va ser la llavor del Mataró medieval.
Mataró va ser una petita vila medieval, que a partir del segle X s’estructurà a l’entorn de la basílica de Santa Maria. Formada per camperols, sota el domini del senyors feudals del Castell de Mata, el 1424 va passar a ser carrer de Barcelona per decret del rei Alfons el Magnànim i va trencar amb el jou del feudalisme.
Tot i no tenir port, Mataró es va llançar a la mar. Vaixells plens de mercaderies provinents d’arreu del món descarregaven a les platges mataronines per evadir els impostos i aranzels que s’havien de pagar a la ciutat comtal. Molts mataronins van veure en el comerç marítim una oportunitat i van anar a “fer les amèriques”. Alguns van triomfar i van tornar a casa amb grans fortunes, que van servir per impulsar la revolució industrial i finançar el modernisme.
L’indià mataroní més famós va ser Miquel Biada, que va portar a la ciutat la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica. Les primerenques fàbriques tèxtils i de gènere de punt ho van aprofitar i Mataró es va convertir en una de les ciutats industrials més importants del país. La indústria tèxtil va ser un pol d’atracció de població que venia de fora per treballar, un fenomen que va provocar la transformació de la fisonomia de la ciutat per l’edificació de nous barris obrers.
Mataró en l’actualitat
La capital del Maresme té més de 127.000 habitants i gaudeix d’una ubicació privilegiada: situada entre el mar i la Serralada Litoral, és només a 30 minuts de Barcelona i molt a la vora de les poblacions més turístiques de la comarca. La ciutat ha sabut recollir i conservar tradicions, història, patrimoni, cultura i entorn natural per oferir-la avui als seus visitants.
Una passejada pel centre de la ciutat permet conèixer una oferta comercial i gastronòmica de qualitat i diversa, entre la qual també s’hi compten els tradicionals mercats d’El Rengle i de la Plaça de Cuba, amb els millors productes Collits a Casa.
Aquesta oferta combina amb un entorn atractiu i agradable on et pots sorprendre amb mostres del ric patrimoni: el llegat romà de l’antiga ciutat d’Iluro, la bellesa del conjunt barroc de la Capella dels Dolors a la basílica de Santa Maria o la Nau Gaudí, la primera obra de l’arquitecte modernista Antoni Gaudí i actualment seu del Museu d’Art Contemporani on s’hi exhibeix la Col·lecció Bassat, en són només alguns exemples. Aquest patrimoni de primer nivell es pot descobrir amb les visites guiades o amb el servei gratuït d’audioguies, disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, francès i rus).
Si t’acostes al front de mar hi trobaràs unes platges distingides amb les certificacions “Q” de qualitat turística i amb tots els serveis per passar una bona estona de bany. L’oferta gastronòmica i d’oci de la façana marítima es complementa amb la del Port de Mataró, un port esportiu amb més d’un miler d’amarraments que ofereix activitats nàutiques i subaquàtiques durant tot l’any. Al mes de juny, Mataró dona la benvinguda a l’estiu amb la Festa al Port, durant la qual s’organitzen gran quantitat d’activitats per gaudir del mar.
Si t’apassiona la muntanya pots passejar i fer excursions a peu o amb bicicleta pel Parc del Montnegre i Corredor i, si ets amant de l’aventura, gaudir del Bosc Vertical al Parc Forestal.
Mataró és una ciutat per descobrir durant tot l’any, però a l’estiu l’activitat s’intensifica: si a principis de juliol té lloc el Festival Internacional d’Orgue (Fiorgue), consolidat com un dels principals esdeveniments internacionals dedicats a aquest instrument; a finals de juliol la ciutat esclata amb la Festa Major de Les Santes, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Gegants, focs artificials, concerts, la Nit Boja i les actuacions castelleres –pràctica única al món-, són algunes de les principals activitats que hi tenen lloc.
Una ciutat ideal per descobrir en qualsevol moment de l’any
Turisme a Mataró
La Riera, 48. 08301 Mataró
Telèfon: (+34) 937 582 698
A/e: turisme@ajmataro.cat
Horaris:
De dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius de 9.30 a 13.30 h (excepte d’octubre a Setmana Santa festius tancats)
Juliol i Agost: de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 17 a 19 h
Punt d’Informació Turística
Plaça de Miquel Biada, 5 08301 Mataró
Telèfon: (+34) 937 582 253
Juliol i Agost: de dilluns a diumenge de 10 a 19 h